Потопената църква в яз.“ Жребчево“

В близост до къща за гости "Попови кошари" е „Свети Иван Рилски“, също наричана и Потопената църква, църква в село Запалня. Тя и цялото село са потопени през 1965 г. при изграждането на язовир Жребчево. Църквата е единствената останка от селото. Храмът е носил името на българския светия Иван Рилски.


Рано напролет 1965 г. той е наполовина потопен, а към края на лятото е почти изцяло под водата. Църквата е изградена на хълм, който е бил най-високото място в селото. Затова е успяла да остане над водата. Или поне частично. На едно възвишение, в близост до останките на църквата, се намира изоставено гробище. Пред него, с лице към яз. „Жребчево“ е поставена паметна плоча за потопеното село Запалня. Надписът върху нея гласи: "Село Запалня, заселено XV в. изселено 1962 г."

Текстът гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“

Църквата се намира непосредствено до град Твърдица, в района, в който се намират новите постройки на жители на бившето село. Язовирът е построен през 1959 – 1966 г. В чашата на язовира са също и бившите села Запалня и Долни Паничарево. Подходът към храма е от подбалканския път, като отделянето е под Твърдица. Ориентир са двете бензиностанции на Лукойл и Неси ойл. Пътят е табелиран. Към 2017 г. тече дарителска кампания за неотложни мерки по укрепването на църквата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *